Predseda PSK chce od vlády, aby projekt Vtáčie údolie bol strategický

05.03.2008 Humenné

Prešov 5. marca (TASR) - Projekt tematicko-zábavného parku Vtáčie údolie neďaleko Humenného by si mala vláda SR osvojiť ako strategický pre rozvoj celého regiónu. Konštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja ...
Ak vláda SR prevezme gesciu nad uskutočnením projektu, tak podľa predsedu PSK to pomôže napríklad k urýchleniu výkupu pozemkov z vojenského obvodu Valaškovce, ktorý sa nachádza v dotknutom území. Ide o viac ako 100 hektárov (ha).
Projekt jednomyseľne schválili 4. decembra poslanci Zastupiteľstva PSK. Na ploche asi 450 hektárov v katastri obcí Chlmec, Ptičie a Porúbka, východne od Humenného na svahu Čarnej hory, vyrastie investícia za 200 miliónov eur, čo je v súčasnom prepočte približne päť miliárd Sk. Zahraničným investorom bude developerská spoločnosť Darc Leisure so sídlom v holandskom meste Amersfoort. Výstavba by sa mala začať v polovici roka 2009 a po roku a pol by sa mala spustiť skúšobná prevádzka všetkých atrakcií v parku. Postupne by sa malo v ňom zamestnať do 1000 ľudí.
Projekt Vtáčie údolie je projekt verejno-súkromného partnerstva. PSK ako zástupca verejného sektora poskytne v prvom rade pozemky. Chudík naznačil, že nie je to ľahké, ale krajský parlament v decembri uvoľnil 43 miliónov Sk z rezervného fondu na výkup parciel v katastri obcí Chlmec a Ptičie. Poveril predsedu PSK rokovať s Ministerstvom obrany SR o kúpe časti pozemkov vo vojenskom obvode Valaškovce za symbolickú korunu.
Ako Chudík uviedol, na rokovanie vlády sa dostanú aj ďalšie požiadavky PSK a miestnych samospráv, ktorých realizácia by mala prispieť k rozvoju okresov Humenné, Snina a Medzilaborce. Vláda sa má zaoberať napríklad riešením preložky cesty I/74 v úseku Brekov - Humenné smerom na Sninu. Podľa Chudíka na túto stavebnú akciu treba asi 1 miliardu Sk.
Dve záležitosti sa dotknú aj priamo PSK. Vláda by mala odsúhlasiť prevod vlastníctva budovy obvodného úradu v Prešove, v ktorej dnes sídlia v podstate všetky odbory Úradu PSK, zo štátu na PSK, pričom PSK odovzdá ministerstvu vnútra pre potreby polície vynovený pavilón nemocnice vo Vranove nad Topľu. Okrem toho by mala riešiť aj zriadenie Domu ukrajinskej kultúry v Prešove, v budove PSK, v ktorej donedávna sídlilo osvetové stredisko. Recipročne má byť od septembra funkčný Dom slovenskej kultúry v prihraničnom ukrajinskom meste Užhorod.
 

Vyberte región